Gençler İçin Tehlikeleri Önlemek: Take It Down ile Çıplak Fotoğrafların İnternet Tehdidi Son Buluyor
Ah gençlik, internetin sunduğu sosyal baskılarla boğuşmak hiç kolay değil, değil mi? Zorbalık, istismar gibi tehlikelerle karşılaşmak, bir gencin hayatını her türlü tehlikeye atabiliyor. Özellikle çıplak fotoğraflarını paylaşmış bir genç için durum daha da vahim. Neyse ki, birkaç yıl önce Children of the Street Society tarafından hazırlanan farkındalık kampanyasıyla gençlere, gönderdikleri çıplak fotoğrafların neler olabileceğini hatırlatmak adına etkili bir çalışma yapılmıştı. Şimdi ise National Center for Missing and Exploited Children, daha etkili bir çözüm sunmak için çevrimiçi bir araçla sahneye çıkıyor.
Adı “Take It Down” olan bu çevrimiçi araç, kullanıcının fotoğraflarının izni dışında internete sızmasını engelliyor ve böylece gücü gençlerin ellerine geri veriyor. Bu güzel gelişmeyi destekleyen ise Meta, işin finansmanını üstleniyor.
Take It Down, fotoğraflar için anonim bir dijital parmak izi oluşturuyor. Bu parmak izi aslında bir dizi sayıdan oluşan bir “hash” olarak adlandırılıyor. Bu sayede kullanıcılar, araçla işbirliği yapan şirketlerin sosyal medya platformlarından fotoğraflarını kaldırabiliyor. Ayrıca, katılımcı siteler, halka açık veya şifrelenmemiş hizmetlerinde bir hash değeriyle eşleşen müstehcen içeriği tespit ederse, otomatik olarak yayılmasını engelleyebiliyor. Bu parmak izi teknolojisi, deepfake’lerle de başa çıkabiliyor. Yani birinin fotoğrafı yapay sinir ağlarıyla başka bir kişinin görüntüsüyle değiştirilse bile, bunu algılayabiliyor ve önlem alabiliyor.
Take It Down’ın internet sitesinde, kullanıcılara fotoğraflarının cihazlarında kalacağı ve aracın sistemine yüklenmeyeceği güvencesi veriliyor. Katılımcı siteler arasında Meta’nın Facebook ve Instagram’ı, Mindgeek’in OnlyFans’ı ve Pornhub, ayrıca Yubo da yer alıyor. Şu an için TikTok listede olmasa da, umarım ilerleyen süreçte onları da aralarında görebiliriz. Twitter ise henüz listede yer almayanlardan.
Elbette bu hizmetin bazı eksiklikleri de var. Örneğin, fotoğraf WhatsApp gibi şifreli bir mesajlaşma uygulamasında dolaşıyorsa, Take It Down’ın onu kaldıramaması gibi. Bir diğer sorun ise, görsel değiştirilirse (emoji ekleyerek, kırparak veya memeye dönüştürerek), sitelerde yayınlanması için yeni bir hash değerine ihtiyaç duyulması.
Bu arada, Take It Down’ı kullanmak için ABD vatandaşı olmanıza gerek yok. İnternet sitesinde şu açıklamayı yapıyorlar: “Dünyanın herhangi bir yerinde yaşıyorsanız, 18 yaşın altındaysanız ve çevrimiçi olarak paylaşılmış olabilecek çıplak, kısmen çıplak veya müstehcen resimlerde görünüyorsanız bu hizmeti kullanabilirsiniz.”
Ayrıca, eğer bugün 18 yaşın üzerinde olsanız bile, fotoğraflarınız çekildiğinde 18 yaşın altında olduğunuz durumlarda da bu hizmeti kullanabiliyorsunuz: “Eğer 18 yaşın altındayken çıplak, kısmen çıplak veya müstehcen bir durumda olduğunuz fotoğraf veya videolarınız çekildiyse ve bunların çevrimiçi olarak paylaşıldığına veya paylaşılacağına inanıyorsanız, bu hizmetten faydalanabilirsiniz. Görüntü veya video cihazınızda olmalıdır.”
Bu tür bir hizmet aslında 2017 yılında Facebook (o zamanlar Meta adını taşımıyordu) tarafından yetişkinlere sunulmuştu. Facebook, çıplak fotoğraf alışverişi yapan kullanıcılarından bu fotoğrafları talep etmişti. Böylece talep edilen fotoğraflar “parmak izi” ile işaretlenecekti. Eğer biri şantaj yapmaya kalkarsa ve bu fotoğrafları kullanmak isteyenler olursa, Facebook bu parmak izini tespit edecekti. Ancak kullanıcılar, önlem için bile olsa kendi elleriyle Facebook’a bu fotoğrafları vermekten kaçındılar ve bu hizmet pek başarılı olamadı. Take It Down’ın sağladığı anonimlik, bu noktada büyük bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor.
Leave a Reply